Mot Globen

Fick sluta 1,5 h tidigare för att jag var så duktig och gjorde klart frågepappret, så nu sitter jag och sofia och väntar på tunnelbanan för att komma fram till Globen. Våra biljetter gäller bara på kvällsshowen idag, men på något sätt ska vi försöka ta oss in till arenan från mässan. 



Bak dag

Åkte hem till Sofia efter stallet, vi var klara där ca halv 3. Hos Sofia bakade vi två olika saker till vårt café på onsdag. Mysigt hade vi iallafall och det vi bakade blev både fint och gott! 

De perfekta muffinsarna! 

Nu sitter jag på Vapiano och ska äta middag med bror och pappa, mamma har dammiddag hemma så vi blev utslängda. 

Back to reality

Imorgon blir det skola igen som vanligt, går hela 2-2,5 timme, från 8,30-11, grymt skönt. Idag blev det inget bakande eller något sånt alls, eller jo jag gjorde typ 25 pannkakor och bjöd la familia på. Annars så har jag mest suttit i min säng och varvat serier med filmer osv. 
 
Ikväll red jag markarbete, hade graman på så det kändes som att jag bara satt och fin red på en underbar häst. I slutet tog jag av den för att känna hur han kändes på riktigt och det var en bra känsla. Ganska mjuk, inte helt perfekt men ganska bra. 
 
 

Världens vackraste varelse

 

LEDIG

Är ledig imorgon och ska bara mysa runt hemma och kolla på serier, kollade på sista avsnittet av 90210 idag och åh vad den serien är bra. Ni som inte sett den gör det för guds skull. Bästa någonsin, funderar nästan på att se den igen bara därför, men först ska jag kolla klart gossip girl, avbröt mitt gg kollande när jag hörde att dem lagt upp alla säsonger 90210 på swefilmer. Gossip girl kollar jag på på netflix, mycket bättre kvalité där än på swefilmer. 
 
Förutom kolla på serier ska jag baka hade jag tänkt mig, vad vet jag inte men något gott blir det förhoppningsvis, eller något väldigt satsigt, typ lussebullar. 
 
På kvällen blir det markarbetsträning för maria, nyttigt och bra som vanligt.
 
 
nu är det vinter igen och då blir det massa julbak, så mumsigt.
 

På söndag är det två år sedan A M A Z I N G

 
 
 
 
 
 
foto: Emilia Öije 

från kaoz till underbart

Dressyrlektionen idag började med kaoz, ingenting funkade och jag blev sur och hästen stressad osv. Vi bestämmer oss då för att sätta på en graman och efter det gick han i stortsätt helt perfekt. Visst så stog han emot lite även då men så fort jag lättade lite så blev han fin. Måste bara få honom att spåra när han går på spåret för han vill gärna skjuta in bakdelen innanför, och när jag puttar ut den så stressar han upp sig själv och blir studsig. 
 
 

Stockholm international horse show

I helgen är det dags för den årliga Stockholm horse show, och jag kommer såklart vara där större delen av helgen. Tyvärr har jag inte fått tag på något band i år, har haft det två år i rad innan eftersom mina hästar vart med. Men nu sitter jag bänkad på agria läktaren tillsammans med Sofia på fredag kväll och med sofia och våra plånböcker aka mammorna hela söndagen. 


Lilla Gunde är lite för galen och pigg för att vara med i stjärnornas hoppning, nästa år ska jag försöka kvala in och hoppa någon kul klass. 


Köp lista till globen

 

Kiropraktor kjell kan jag rekomendera

I torsdags hade vi en kiropraktor ute till Gunde, vi hade varit väldigt skeptiska till kiropraktor men Kjell som vi hade var hur bra som helst. Han började med att kolla på hela hästen med en värmekamera. Då hittade han två stora värmefläckar på höger sida av bringan. Han kunde då veta att han hade en låsning på höger sida vid övergången från halskotor till ryggkotor. Vi stretchade då ut den genom att lyfta upp höger framben och sen böja halsen till vänster, då knakade det 4 ordentliga gånger. Då hade han 4 låsta kotor från sista halskotan och till de tre första ryggkotorna. Jag berättade under tiden vi höll på att han är väldigt svårvängd till vänster och det förstod han verkligen då detta är en ganska stor låsning, jag berättade också att han går 1,30 hoppning felfritt och det förstod han knappt att han klarade av att göra med den här. Han förstod då att det här är en väldigt bra häst om han gjort det med en låsning så kommer han gå mycket bättre och högre nu efter med den inställning och kapaciteten han har. Det har alltså varit helt omöjligt för Gunde att svänga vänster och komma runt innerskänkeln och det har då gjort väldigt ont när jag har pressat på det här och det är då han har bockat. Ganska så förtående, hoppa 1,30 med en rejäl nackspärr är inget jag hade gjort. Det här är något han har haft väldigt länge och något sånt här kan komma av att hästen typ har gått omkull eller fått en rejäl spark. 
 
Han berättade att när han har gjort denna typen av stretching på andra travhästar som haft låsningar så har de kunnat länga sina travsteg med ca 10-20 cm till och sprungit in miljoner... Hoppas att Gunde nu kan hoppa högre klasser, även om vi inte tror att han kommer hoppa in några miljoner. Det har även blivit så att hästarna sett bättre då det sittter väldigt mycket nerver och blodkärl i dessa trakter där låsningen satt, det blir då så att det kommer mer blod till hjärnan och då blir det en klarare syn. 
 
 
 

Frånvarande pga plugg

Har varit väldigt frånvarande här på bloggen dem senaste dagarna pga att jag har pluggat, förrutom igår när jag stog i cafeet hela dagen. Jag har en inlämning som ska in ikväll egentligen, men jag skickar in den imorgon istället, det gör nog inget. Det är det enda plugget jag har denna vecka så sen kan jag koppla av och hänga i stallet och ha det gött. 
 
 
Gunde har iaf gått tillbaka till sitt galna jag som vi haft problem med innan så nu går vi på nästa steg som är kiropraktor, det kommer en jätte bra till stallet på torsdag och jag blir nästan ledsen om han inte hittar något. Vågar knappt rida längre då det inte känns alls bra. 
 
Idag på dressyrlektionen bockade han helt galet stora bockar så fort jag gick in på en volt i vänster varv, det känns verkligen som om något tar emot. Förutom att försöka vinna över honom där så red jag en himla massa utan stigbyglar och det var sjukt jobbigt, han har för stort steg för att kunna sitta ner i hoppsadel så jag gör nästan aldrig det, men det är bra att bli tvingad ibland. 

Från och med nu....

... hittar ni mig i Stora Wäsbys café där jag under hela dagen ska jobba med att sälja fika, godis och lunch. Det är träningar för Janne Jönsson hela dagen från 11-18. Alla pengar vi får in går direkt till Usek´s konto för att vi sen ska kunna göra massor med roliga saker i klubben. 
 
Dock så ska inte jag vara med och träna denna gång, men om en månad ungefär kommer Henrik Ankarcrona till oss och då ska jag vara med. 
 
 
Hästen kan ju hoppa iaf...
 
 

Jag är glad om han är glad

 

Gosar lite

Ligger i sängen och snoozar, borde egentligen gå upp. Men då måste jag plugga, är ganska trött på det. Det har blivit för mycket sista tiden, antagligen därför jag vaknade av mig själv så tidigt idag. 

Istället för att direkt sätta igång med plugget bakar jag nog lite till caféet jag och sofia ska ha i stallet imorgon när det är Janne Jönsson kurs i stallet. Det var egentligen Jag, Sofia och Olivia som skulle ha det men Olivia hade annat för sig...


Idag blir det en uteritt på lille Gunde. 

Jag hittade den svaga punkten

Hittade idag när jag red Gundes svaga punkt, nämligen att trampa under sig själv med vänster bak, red väldigt mycket och flyttade i stort sätt hela tiden. Det var verkligen tydligt, jag riktigt tryckte in bakbenet på ett sätt jag inte gjort innan. När jag gjorde det i galopp gjorde han vääääärldens bocksprång och det var massa ponnyer i ridhuset så jag ville inte knasa för mycket så när jag hade hittat hur jag skulle jobba med honom så tar jag det jobbigaste en annan dag när det är lugnare i ridhuset.
 

Skit dag

Ännu tröttare idag efter att jag pluggade hela dagen igår och kom väl inte i säng förrän försent. Har i stort sätt kollat i kors hela dagen och mått allmänt dåligt. Hade en jobbig dag i skolan med prov osv. Åkte efter det in och mötte päronen och tog en spruta inför Afrika. Nu sitter jag på mammas kontor och väntar på att hon ska fixa det sista innan vi åker hem och sen till stallet.
 
 

Stor skillnad!

Kollade på filmen på mig och Gunde på vår första start tillsammans. Det var en 1,10 på runsten och vi vann den. Sen kollade jag på filmen från 1,30 från lördagen i Hamre, där vi kom 7a. Det var lite skillnad, jag skäms nästan när jag ser hur dåligt jag red i 1,10, men jag var så himla nöjd. Om jag fortsätter utvecklas i den här takten som jag gjort de senaste 7 månaderna kommer jag om något år vara ganska duktig, numera är det mest småsaker som putsas på.
 
Jag tycker också att Gunde hoppar mycket bättre, visst så behöver han inte ta i något i en 1,10 men jag tycker ändå att det har blivit mycket bättre nu. Nu hoppar han med mer rygg och mycket bättre både fram- och bakbensteknik. 
 
 
 
 

Tröttis nr 1

Har varit sjukt trött hela dagen, den började med att jag försov mig så att jag vaknade 12 min innan tåget gick. Jag hann! Var i skolan i tid till kl 8 och hade matte, mest genomgång så jag behövde inte anstränga mig jätte mycket. Efter matten hade vi företagsekonomi as drygt då vi skulle jobba med inlämningen som jag redan skickat in, så jag ändrade lite småsaker på den efter att han hade läst igenom den innan lektionen. Jag åt sen i skolan med mina vänner innan jag åkte hem och satte på några avsnitt av 90210 innan jag satte igång pluggandet inför morgondagens prov i naturkunskap. Sov lite och pluggade lite till innan middan och nu tänkte jag fortsätta med pluggandet. 
 
Gunde fick en vilodag idag så tänkte jag rida ut imorgon. Han lär väl vara helt galen, så jag får väl hålla i mig som vanligt.
 
 

Igår kom han hem

Igår kom Buster hem från sjukhuset. Han åkte i lördagskväll in pga kolik och var förstoppad. I måndags hade han börjat äta igen och var i stortsätt återställd. Min lilla kämpe, var verkligen hur orolig som helst för honom. 
 
 
 
 

Dag 5 - Det här får mig att gråta

Att tänka på vad som egentligen hände med Prince och att jag i stort sätt förstörde den hästen. Han var så fin, verkligen en drömhäst, han hade dem perfekta egenskaperna en bra häst ska ha utom att han var lite för försiktig och vågade inte riktigt ta för sig. Det skar sig verkligen mellan oss och i slutet ville jag inte ens åka till stallet och träffa honom. Tjafset som vi hade i hoppningen tog över även i stallet och vi funkade inte där heller tillslut. När han sen hade flyttat och jag åkte och hälsade på var det nästan så att han vände rumpan mot mig. Det var väldigt tydligt att vi inte funkade tillsammans. Det var inget fel på hästen utom att han inte hade något självförtoende alls. Det byggde Sandra upp sen igen men det gick inte helt utan om han kom lite stort eller fel på ett hinder på 1,30 bangade han. Innan hade han gått 1,40 felfritt på tävling. Att då känna att det är mitt fel att det inte funkar längre gör mig väldigt ledsen och jag får en stor klump i magen. Han blev som vilken annan häst som helst för mig. Nu bor han i Skellefteå hos en kvinna som älskar den hästen över allt annat, hon kan skicka sms om att hon har varit ute i skogen och ridit och att hon nästan gråter för att hon tycker att han är så underbar.
 
Dem har faktiskt tävlat några gånger, alla gånger felfritt med placering, då i små klasser runt 1m. 
 
 
Senast jag träffade honom, antagligen sista gången jag träffade honom också.

Markarbetet

Idag på markarbetes lektionen red vi några olika serier, en linje med tre små hinder där vi skulle variera galoppsprång, en med fem galoppbommar och en med två hinder på rakt spår men på mitten skulle man också vända till vänster och göra en volt över ett till hinder.
 
Så här såg det ut, de röda bommarna är galoppbommar och de svarta är små låga hinder. I övningen högst upp skulle vi hoppa första i vänste varv, lägga volt över mittenhindret och sen på nästa hinder på långsidan. 
 
I mitten övningen skulle vi variera galoppsprång, jag red som minst på 6 totalt och som mest på 13 totalt, det var lite kortare på distansen till höger på bilden och vi hoppade från vänster till höger men bytte varv hela tiden så ena gången kom vi från vänster och andra gången kom vi från höger.
 
Övningen längst ner skulle vi bara försöka hålla dem lugna och rymiska och rulla, bommarna låg så att det var längre mellan de första bommarna och sen blev det kortare och kortare innan hindret. En gång när jag kom så hoppade Gunde ifrån över hindret innan den sista bommen så det blev ett långt hopp. Han gillar verkligen att hoppa, min lilla kille. 
 
 

Innan vintern Vet check

Inom några veckor ska vi ta och göra en riktig vet check på Gunde. Vi har ändrat så himla mycket sen han kom så det skulle inte vara så konstigt om vi hittade något litet någonstans. Böjdes gjorde han ju för några månader sen, då utan anmärkning, men denna gång tänkte vi ta tänderna också. Det har vi aldrig kollat på honom innan, om dem inte gjorde det när han besiktades i skåne, men det vet inte jag. Jag har noterat att han äter väldigt långsamt och tänderna kan ju också vara en anledning till att han hänger sig och biter fast i vänster tygel när jag rider honom. 
 
Något är det iaf som inte är hundra med honom.
 
 

Drar mot skolan

Sovmorgon idag, underbart. Om 30 min går tåget så jag måste fixa klart det sista innan jag går. 
 
Slutar 14,30 så då åker jag hem och fortsätter med Fek uppgiften innan jag åkerr och rider markarbete kl 20 ikväll. 
 
 

dag 4 - Det här får mig att skratta

Helt klart Linnea Näslund, stört skön tjej ju! 
 

Dag 3- Något jag är orolig för

Att Gunde någon gång blir allvarligt skadad så att han aldrig mer skulle vara ridbar, det skulle vara min största mardröm. Jag hoppas verkligen att jag aldrig behöver vara rädd för att detta skulle hända, men det är ändå en tanke jag får upp  i huvudet ibland, vad skulle jag göra utan denna häst? Eller att någon annan skulle ge sig på Gunde och misshandla honom. Tänk att komma till stallet och se sin häst kämpa för livet, pga en annan människa. 
 
Denna häst har betytt sjukt mycket för mig, Mitt självförtoende har nästan blivit lika bra som det var när jag hade Buster. Han kom till mig när jag mådde som sämst och jag har aldrig någonsin behövt tveka på honom, för jag vet att han aldrig skulle göra mig något illa. Vi älskar liksom varann.
 
 

Företagsekonomi

Håller på med världens största inlämning som ska in imorgon kväll. Det var btw den som kriget mellan mig och mina föräldrar handlade om igår, vilket resulterade i att vara inlåst på mitt rum och att det inte blir någon tävling i helgen, but that´s life. Det är bara att kämpa på, har en del kvar, men borde om jag är duktig bli klar idag. 
 
Jag har iaf en dressyr träning ikväll som vanligt för Lena. Hoppas att lilla skrutten är fin då, igår var han som vanligt lite bråkig i vänster men det släppte nästan efter ett tag. 
 
 

38 starter, 36 i hoppning, 2 i dressyr

I år har jag och Gunde startat 38 starter, 36 av dem är i hoppning och 2 i dressyr. Av alla våra hoppstarter har vi haft 12 stycken klockrena dubbelnollor, 8 stycken med 0+4 eller 4+0, 10 stycken med 4 fel och 6 stycken med 8 fel eller mer. 
 
Vi har tillsammans fått hem 13 placeringar varav 3 är vinster, 3 andraplatser, 2 tredjeplatser och 5 stycken sjätteplatser och uppåt. 
 
Jag är så himla nöjd. Han har verkligen levt upp till alla förväntningar jag haft på honom och det känns verkligen som att 4 fel är vår lägsta nivå. Min älskade kung är så fin. 
 
Det har varit ett perfekt första år med honom, men jag är säker på att vi nästa år kommer vara med och fightas i högre klasser. 2014 kommer bli vårt år älskling, det är då vi ska visa vad vi går för. 
 

Sur mamma

Nu har mamma varit riktigt sur, annars skulle hon aldrig avanmäla en tävling. Särskilt inte årets sista.
 
 
Aja bara på det igen nästa år.. 1/2 blir nog 2014 års första tävling. 

Kämpa hjärtat, kämpa

 
 

Dag 2 - Dom här bloggarna läser jag

Alma Ranebo, Amanda Gullström, Arnold Assarsson, Sara Carlsson, Danai Doverholt, Elina Mellberg, Elin Jansson, Rosanna Zimdahl, Kristina Warg, Kenzas, Malin Åkerström, Olivia Sabel, Ponnysanning, Pernilla Renström, Pontus Lidsell och Sofia Sjöberg. 
 
 
Bloggnörd, jo tack jag vet! 

Och självklart Julia Malms
 

Mysig kväll med lite choklad... NEJ jag tänkte inte äta båda.

 

Dag 1 - mina närmsta vänner

Amalia och Olivia, få personer som man kan ha så kul med hela tiden som man har med dem! 
 
 
Bjuder på denna, lökiga men vi hade otroligt kul! 
 

Hittade denna på en blogg.

Dag 01 - Mina närmsta vänner
Dag 02 - Dom här bloggarna läser jag 
Dag 03 - Något jag är orolig för
Dag 04 - Det här får mig att skratta
Dag 05 - Det här får mig att gråta
Dag 06 - En dag du aldrig glömmer
Dag 07 - En bild på sminket du använder
Dag 08 - En bild på dig för ett år sen och nu, hur har du förändrats sen dess?
Dag 09 - En dålig vana
Dag 10 - Tre favorit tv-serier
Dag 11 - Något jag vill ha just nu 
Dag 12 - Såhär ser mitt rum ut
Dag 13 - Detta gör mig arg
Dag 14 - Bästa resan
Dag 15 - Fem bloggar jag läser dagligen
Dag 16 - Någonting jag vill göra just i denna sekund
Dag 17 - Två saker jag längtar efter
Dag 18 - Hit vill jag åka innan jag dör
Dag 19 - Staden där jag bor..
Dag 20 - Fem bilder från olika minnen 2013
 
Varför inte köra den liksom? :D

Hästfri fredag

Har haft en seg dag i skolan där lärarna bara lassar på oss uppgifter. Var bland annat på naturhistoriska museet idag, jobbade aktivt och fick därför sluta lite tidigare. Åkte då hem och la mig osch sov, har som vanligt varit sjukt trött hela veckan. 
 
Om någon timme kommer morfar hit och då är det middag med kusiner osv innan jag eventuellt ska på bio med tjejerna i stallet. Jag har förövrigt varit hästfri idag, tror nästan inte det har hänt på hela hösten. Skönt att ändå veta att hästen blir ordentligt riden av Maria, riktigt nice att komma dit imorgon och ha en riktigt fin häst att rida på. 
 
 

Rida häst

Hann plugga lite iaf innan jag åkte till stallet kl 13. Mockade och tog in hästen innan jag och Maria red ut, från början var vi några fler men Gunde och en annan började nästan hetsa lite när vi bara travade så vi splittrade på oss. När jag och Maria red blev det en skritt tur i skogen innan vi galoppade lite runt ett fält. Det gick iaf bra och båda hästarna var pigga och glada.
 
 

Ledig dag

Idag är jag ledig, lärarna hade fyllt hela dagen med utvecklingssamtal så jag hade det nu i morse kl 9. Jag är hemma nu iallafall och ska sätta igång med lite plugg så fort vår städerska är klar i mitt rum. Har två uppgifter som ska göras idag, en i svenska och en i samhällskunskap. Om jag hinner ska jag läsa engalska bok också. 
 
 

knaseeeee

 

Nya grejer

I söndags påväg till stallet stannade jag och mamma till på stockholm ridsport för att köpa häst schampo, det blev lite annat också, som vanligt. Bland annat ett träns, dyón classic working collection + tyglar. Mamma tyckte jag var så duktig i helgen så hon betalade halva och jag halva. Nya handskar blev det också, ett par roeckl, jag har aldrig haft ett par innan och alla säger att dem är dem bästa, har tröttnat på mina standard från hööks som man blir kolsvart på händerna av. Nya snoddar blev det också och lite annat smått och gott och välbehövligt. 
 
 

Markarbetsträning

Ikväll är det markarbete för maria som gäller, igår satt han fast jätte mycket i höger sida och ville inte alls ge efter. Framöver blir det alltså mycket lösgörande i ridhuset och så mycket lektioner som möjligt. Han var precis likadan tidigare i höstas och det tog flera veckor för det att gå över. Maria hjälpte mig mycket då så jag tänkte ta hjälp av henne även denna gång, hon är så duktig. 
 

En levande kämpe


KVALAD 1,40!!! :D

Red tre klasser, satte tre klockrena nollor, satte försa nollan i 1,30, satte andra nollan i 1,30, kvalade 1,40, fick två placeringar. Det var mina två dagar i Hamre, klockrena helt enkelt. Klagar inte på något. 
 
 
 

Fullt upp

Hela lovet har jag haft sjukt mycket att göra, jobbade som sagt måndag-onsdag 9-16 och sen var det stallet som gällde. Alla andra dagar har jag bland annat varit och tävlat och umgåtts med kompisar och självklart varit en del i stallet. Sista dagen på lovet, igår, var jag och mamma mest i stallet och hade putsstuga och smörjde upp alla träns innan jag åkte hem och slappade fram till att vi fick gäster. 
 
 

RSS 2.0